fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NEZAUPANJE V ODNOSIH ALI IZVIRA IZ NAS?

Ljudje smo čustvena bitja, zato je v nas veliko različnih doživljanj in barv, ki jih vsak dan oddajamo in pošiljamo v svet. Verjetno ste že opazili, da vam različne osebe in dogodki sprožajo različne občutke. Čustvo je neoprijemljiva stvar, je nekaj kar čutimo znotraj sebe in samo mi sami vemo, kaj v resnici doživljamo. Če bi vprašali sto različnih oseb, kaj je čustvo bi prejeli 100 različnih odgovorov.

Danes bi se dotaknila nezaupanja, saj se s tem največkrat soočamo v odnosih, predvsem partnerskih. V partnerju vidimo odsev, ki nam sporoča, katero skrinjico je potrebno še odpreti, da sebe in svoje vzorce spoznamo ter jih ozavestimo. Kaj pomeni ozavestiti? Pomeni, da se nečesa zaveš, sprejmeš in spoznaš. Naslednji korak je razrešitev le tega. Najlažje je kriviti okolico, da se nam nekaj dogaja, saj se tako ni potrebno soočiti sam s sabo, ter spremeniti delovanje. Nezaupanje je nekaj kar nosimo v sebi, nezaupanje je nekaj kar čutimo mi sami do sebe. Ker se nimamo za dovolj inteligentne, ker se nimamo za dovolj lepe, ker se nimamo za dovolj samozavestne, ker se nimamo za dovolj vredne, ker…, ker…, ker,…; naštevam lahko v nedogled. To nezaupanje pa prenašamo na partnerja, sodelavce, prijatelje, češ, da nam oni ne dajejo dovolj pozornosti in nam ne nudijo ljubezni. Kje je ljubezen, ki jo čutiš do sebe? Kako lahko pričakuješ, da ti bo okolica odslikavala vse zgoraj našteto, če sama to ne čutiš o sebi?

Ja, težko je razumeti zgornje vrstice, če smo celo življenje iskale potrditve od zunaj. Potrebno se je obrniti na noter, tam je ključ. Ključ je v sprejemanju sebe, svojega telesa, napak in vsega kar spada zraven. Zakaj se po vsakem padcu obsojaš, da si naredila narobe? Si opazovala otroke kako funkcionirajo? Oni padejo, vstanejo in gredo dalje. Otroci se skregajo in čez dve minute so že prijatelji. Intuitivno vedo, da obsojanje samega sebe ni naravno stanje. Ne pravim, da vse kar pozabimo in se ničesar ne zavedamo. Govorim o drugih aspektih krivde. Osebe, ki zavestno škodujejo bodo na svoj način prejemale lekcije, nismo mi tisti, ki imamo pravico soditi. Če pa se ti zgodi, da si ponovno padla na isti lekciji in se tega zavedaš, ni potrebno, da se dodatno še kriviš. Če padeš na pločniku in si podrsaš koleno, ni potrebno, da se še obtožuješ, ker si raztrgala nove hlače. Boli te koleno, pobožaj se. Na hlače boš zašila etiketo in bodo kot nove. Pohvali se, da si bila sposobna vstati in iti dalje. Se dvigneš, popihaš rano in greš naprej z dvignjeno glavo in še z eno izkušnjo v svoji zbirki. Verjemi, da ti življenje ponuja znova in znova nove dogodivščine, da opraviš izpit. Veš kolikokrat sem sama padla na izpitu, še se dogaja, da padam, ampak vztrajam, ker vem, da mi bo uspelo.

Ko smo opravljali izpit za avto, smo najprej osvojili teorijo, šele kasneje so nam dovolili na poligon. Ko smo osvojili poligon so nas spustili na cesto. Vendar smo morali po cesti voziti kar nekaj časa, da smo se prijavili na glavno vožnjo. Enako je v življenju, izpit bomo polagali, dokler ne osvojimo lekcije. Zato je pomembno odkrivati iz kje izvira naše nezaupanje, je to zaradi pomanjkanja informacij oziroma znanja, je to, zaradi dogodka, ki se nam je zgodil v otroštvu? Spomnim se svojega otroštva, ko sem kot otrok velikokrat stala pred tablo in bila vprašana. Zaradi neznanja sem občutila na sebi vse poglede sošolcev in v sebi razvila občutek, da nisem pametna. Danes si lahko znanje pridobim na vsakem vogalu, ni potrebno imeti veliko denarja, znanje je tudi zastonj. Že ko spoznavaš ljudi jih lahko veliko povprašaš in se poučiš o zadevah, ki jih oni počnejo. Vidite zakaj pravim, da je škoda izgubljati besede o prijateljici, ki je varala fanta, ali sodelavki in šefu, ki vam nagajajo? S prijatelji, sodelavci, znanci se pogovarjajte o tistem kar vas zanima in mogoče boste na tak način dobili zanimivo znanje, ki vam bo v življenju prišlo še kako prav. Če pa smo čisto iskreni, imamo toliko za raziskovati po lastnih vzorcih in prepričanjih, da nam je eno življenje na Zemlji skoraj premalo.

Odpri svoje srce in verjemi, da ti bo uspelo!

Verjamem.com © 2024