fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KOMUNIKACIJA, OD KJE IZVIRA IN KAJ NAM LE TA SPOROČA?

Komunikacija je ena od veščin, ki smo jo osvojili skozi razvoj. Skozi zgodovino so nam naši predniki puščali takšne in drugačne sledi, od poslikav v jamah, do raznih hieroglifov, raznih inštrumentov za glasbo ipd. Šele kasneje se je razvil govor. Se vam ne zdi, da ga veliko premalo uporabljamo in ga predvsem velikokrat uporabljamo neprimerno? Sama pravim, da je bil razvoj govora nekaj najbolj čudovitega kar se nam je lahko kot človeštvu dogodilo, saj je to način s katerim lahko odkrito izrazimo svoja lastna čustva, želje in ideje. Ljubljenim osebam lahko povemo koliko nam pomenijo, predvsem pa lahko na tak način razložimo kaj smo mislili in zakaj smo neko stvar naredili.

Pred časom sem spoznala mamico fantka, ki ne sliši že od rojstva in posledično ne govori. Mamica sicer zelo pozitivna, fantek zelo razigran in prisrčen, vendar se je v meni prebudila vest, kako se tisti, ki to imamo ne zavedamo kaj dejansko imamo in ne znamo biti hvaležni. Mi lahko govorimo in brez težav povemo kaj želimo. Fantek star leto in pol je želel mamici povedati kaj želi, vendar, ker še niso razvili znakovne govorice s katero bi se sporazumevali mamica ni razumela najbolje kaj želi. Sama sem bila pozitivno presenečena nad vztrajnostjo mamice, ter nad voljo in željo, ki jo je imela, da pokaže svojemu otroku, da mora vztrajati ter se zavedati, da je sposoben in bo zmogel. Otroci kot je ta fantek imajo izzive se vključiti v družbo in okolje, saj jih lahko marsikdo ne sprejme. Kako pa ti sporočaš svoji okolici kaj želiš? Kakšen ton glasu uporabiš, ko svojim bližnjim želiš nekaj povedati?

V otroštvu smo velikokrat opazovali nezdravo komunikacijo, zato smo se tudi sami naučili tako komunicirati. Ljudje, ki napadajo se globoko v sebi bojijo, da bi odkrili, da jih je strah. Čutijo potrebo po temu, da navzven delujejo močni in to z neprimerno komunikacijo sporočajo, saj želijo na tak način biti slišani. Ko kričijo in napadajo se za tem skriva ranjena in prestrašena oseba, ki ne želi, da bi ostali opazili njihovo ranljivost, predvsem pa s kričanjem izražajo svojo nemoč pred situacijo, ki je nastala. Zakaj starš kriči na svojega otroka? Kaj se skriva za tem kričanjem? Strah in nemoč, da nad otrokom ne boš imel nadzora. Komunikacija je veščina, ki jo je potrebno znati uporabljati ali bolje rečeno se je naučiti uporabljati. Vse kar se nam zapodi po glavi tudi ni primerno izustiti, saj s tem lahko zelo prizadenemo osebo nasproti nas.

Sama sem morala pri svoji komunikaciji vložiti veliko truda, najbolj prav pri tem delu, da ne izustim vsega kar mislim. Oziroma sem to morala narediti tako, da sem najprej premislila preden sem odgovorila ali povedala. Osebe, ki imajo veliko zraka v karti rade zelo komunicirajo in razpravljajo, vendar imamo v karti tudi ogenj, ki je v kombinaciji z zrakom prava eksplozija. Zakaj pravim tako? Ognjene osebe so zelo energične in imajo močno energijo, ki porine. Nasprotnika lahko energetsko zelo »zabiješ«. Zato osebam z veliko ognja ter zraka v karti svetujem, da se zavedajo energetske bombe, ki jo vržejo nasprotniku, ko z njim komunicirajo. Nasprotnik doživi energetski napad in edino kar lahko v njemu sproži instinkt je »boj ali beg«. Torej ne odgovarja in zamrzne ali se poda v napad nazaj in sproži se dokazovanje kdo je močnejši. Ljudje imamo instinkt (boja ali bega) vgrajen v plazilskih možganih, ki so nam skozi razvoj ostali od naših prednikov. Ležijo najgloblje v možganih, poleg njih pa imamo tudi sesalske možgane, ki so zadolženi za bes, strah in čustva. Pravimo jim tudi »čustveni možgani«.

Torej po vsem prebranem je še kako pomembno, da si zavestna in se spoznavaš, saj se že z zgornjimi informacijami zavedaš, da te življenje na avtopilotu ne bo pripelje do globokega spoznavanja sama sebe. Telo deluje tudi brez tvojega zavedanja, vendar ne dovoli, da tako delujejo tvoja čustva, reakcije in misli. Bodi budna in spremljaj kaj in kako misliš o sebi ter drugih, prični se zavedati, kako komuniciraš sama s sabo ter z ostalimi, predvsem pa si oprosti, če narediš napako.

Verjemi vase in odprite svoje srce.

Verjamem.com © 2024