fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ZAKAJ SO ODNOSI TAKO POMEMBNI V NAŠEM ŽIVLJENJU?

Tema, ki je vedno najbolj na udaru. Zakaj so odnosi tako pomembni za nas, zato, ker preko njih spoznavamo sebe, odkrivamo kaj nam je všeč in kaj nam ni. Skozi odnose prejmemo največ lekcij in največ znanja. Vsi odnosi, ki jih imamo danes v svojem življenju so zgrajeni na podlagi temeljev, ki smo jih opazovali v otroštvu. Tako kot mora biti hiša na dobrih temeljih postavljena, tako morajo biti odnosi zgrajeni na zdravih temeljih, da bodo trajni in harmonični. To ni nobena novost za nas, vendar ali imamo res zdrave temelje pri naših hišah (beri: odnosih)? Sama jih veliko let nisem imela, vztrajala sem v odnosih, ki so mi jemali energijo, me odrivali stran od sebe in svojega bistva. Vendar sem bila jaz tista, ki je bila ključna v zgodbi, da je nekaj spremenila. Spremenilo se je takrat, ko sem pričela pri sebi odkrivati, da to kar počnem v odnosih ni v skladu z mano. Nehala sem početi tisto kar mi ni bilo všeč, da ostali počnejo meni. Ena zelo globoka misel obstaja, ki pravi: »ne delaj tistega, kar ne želiš, da dela bližnji tebi.« Ko pričneš funkcionirati na podlagi te misli se že veliko spremeni. Zakaj smo ljudje taki, da škodimo ostalim s neprijaznimi opazkami ali neprimernim vedenjem? Zato, ker s tem želimo dvigniti sebe nad to osebo. Ja, sliši se grozno, vendar je žal res tako. Že stoletja se ljudje dokazujemo in tekmujemo med sabo. To imamo vcepljeno v sebi. Ko v odnosu premaga ego in se prične borba, kdo je močnejši, je zelo hitro jasno, da odnos strmi k propadu.

V otroštvu smo odraščali v okolju za katero lahko rečemo, da je naše, v takem okolju nam je domače in v takem okolju se znajdemo. Vendar, če nam nekaj ni všeč v našem odnosu, lahko to spremenimo. Ni preprosto, ker smo naučeni že toliko let delovati po nekih principih, vendar je možno. Računalnik lahko nagrajujemo kadar želimo, zakaj ne bi nadgradili svoje programe? Ste vedeli, da so bili računalniki in njihovo delovanje narejeno na podlagi delovanja človeških možganov? Torej, če lahko računalnik, lahko tudi mi! Menim, da smo sposobni kot človeštvo več kot računalnik, saj smo duše/ljudje, nismo stvari. Premoremo to in še veliko več. Najslabše kar se nam lahko zgodi je to, da obupamo. Vztrajnost je glavna sestavina in to bom ponavljala še velikokrat. Tudi govoriti smo se naučili in nismo že prvi dan vedeli 100 besed naenkrat. Besedo »mama« smo ponavljali n-krat, da smo jo izgovorili perfektno. Enako je z odnosi in načinom kako funkcioniramo. Če nam nekaj ni všeč, lahko to spremenimo. Sliši se preprosto, težje pa je to izpeljati, zato, ker vemo, da se ne bo zgodilo čez noč. Potrebna je volja in vztrajnost, in še ena modra misel: »vaja dela mojstra«.

Zanimivo je, da se v astrološki karti vse to tudi vidi, lahko pregledamo kakšno otroštvo je imel posameznik, kakšne odnose privabi, zakaj to potrebuje in iz kje izvira. Velikokrat je prav resnica in soočanje z njo težka, zato se večina nas vrti v začaranem krogu in je lažje stresati krivdo na partnerja in otroke ter ostale osebe, ki so v naši okolici. Resnica boli in posledično je potrebno z njo nekaj spremeniti. Ko se enkrat zavedamo, da smo mi v prvi vrsti tisti, ki lahko spremenimo svojo realnost in potek dogodkov se zadeve zasukajo v drugo smer. Takrat se zavemo, da ne moremo več kriviti nobenega, da smo mi tisti, ki smo odgovorni za potek dogodkov oziroma bolje rečeno reakcije, ki jih imamo na te dogodke. Reakcije, te so največji pokazatelj, kako mi dojemamo svet okoli nas. Kričimo, krivimo ostale, smo v vlogi žrtve, dajemo krivdo na direktorje, sodelavce, prijatelje ali se znamo umirjeno postaviti zase, ter brez žaljenja povedati osebi kaj čutimo in česa ne dovolimo?

Vsi se radi počutimo ljubljeni in čutimo v sebi zadovoljstvo, ko nas obkrožajo harmonični odnosi, vendar je potrebno najprej razumeti, da nam veliko energije jemlje ravno kričanjem, krivda, jeza in slaba vest, ki jo gojimo v sebi. Odpri svoje srce in se prični spoznavati.

Verjamem.com © 2024