fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Skozi otroške oči

Pred kratkim mi je pogled, ki ga ima moja punčka na svet dovolil, da sem pričela razmišljati in videla stvari iz drugačne perspektive. Da smo si različni in da ima vsak od nas določene značilnosti, ki oblikujejo našo osebnost že vemo. Da vsak od nas potrebuje druge stvari za biti srečen tudi ni nič novega, sprašujem pa se ali se vsak izmed nas zaveda, da je lahko tudi pogled vsakega na določeno zadevo drugačen? Verjetno bo odgovor pritrdilen, vendar zakaj tega ne poskusimo razumeti, ko pride do dejanja?

Da najprej razložim iz kje se je vse skupaj razvilo. S hčerko sva gledale risanko junakov, ki so trenutno njeni najljubši. Sama celotnega risanega filma nisem gledala, sem pa ujela trenutek, ko je eden od junakov bil premagan. Vprašala sem jo kdo mu je to naredil in zakaj? Kdo je tisti “lump” v filmu, ki je to naredil? Odgovorila mi je zelo enostavno in preprosto, vendar istočasno globoko in odraslo: “nihče ni bil lump, samo želje so imeli drugačne in zato so se skregali, če bi poiskati skupno rešitev se to ne bi zgodilo.” 

Obenem me je oblil ponos, da otrok vidi tako velik pomen, istočasno pa zaskrbljenost, zakaj tega odrasli ne vidimo v življenju? Vedno gre za želje, vedno gre za vzgibe znotraj nas, ki nas silijo, da nekaj naredimo. Poglejmoi zadevo še z drugega zornega kota in se navežimo na partnerski odnos. Tukaj gre za želje dveh posameznikov, ki morata iskati kompromise, da skupaj lahko sodelujeta. Izmerimo en par, kjer dva nista srečna, njihova partnerska zveza že nekaj časa nakazuje na propad. Veliko je prepirov, veliko je potlačenih čustev, nazadovoljstva, nezdrave komunikacije, prevar in zamer iz preteklosti. Vsak od nas se zaveda, da taka zveza ne vodi nikamor in je obsojena na propad. Življenje bo prej ali slej tak par postavila pred dejstvo, ko jih bo vprašalo, ali imata namen nekaj spremeniti ali bosta nadaljevala in uničila dokončno sebe in vse, ki so okoli njiju? Velikokrat si oseba v taki zvezi sama prikliče dogodke, ki ji želijo nakazati, da bo treba nekaj spremeniti. To oseba počne vsakodnevno z dejanji, ko odriva partnerja stran, ko mu namesto opore in razumevanja nudi nadzor, ga omejuje in izprašuje. To počne besedno, ko mu govori naj odide ali da ga ne želi več videti. 

Besede kreirajo, da o občutih, ki jih občutimo, ko nekaj izgovorimo niti ne govorim. Sami si želimo spremembe in ko do tega pride krivimo vse povprek, sebe, partnerja, življenje, ljubice, otroke in še bi lahko naštevala. SAMI, ampak res SAMI SI USTVARIMO OKOLIŠČINE, ki nas pripeljejo do sprememb! Ker moramo v tem vrtincu nekaj narediti drugače, nekaj ne počnemo prav. In lahko vam garantiram, da je prva stvar, ki jo ta oseba v takem partnerskem odnosu ne počne prav ta, da se NIMA ZDRAVO RADA. Vso pozornost nudi in daje partnerju, vso ljubezen, ki jo premore daje partnerju, vse kar ima polaga v partnerja. Kje pa je ljubezen do samega sebe? Kje je pozornost in naklonjenost do samega sebe? Ko se imaš zdravo rad/a ne dovoliš nespoštovanja do sebe. Iz kje povleči tisto moč, ko si rečeš, da si vreden več kot samo tisto drobtinico? Zaslužiš si veliko več! Ampak ta veliko več je znotraj tebe, to ti okolica ne bo dala! To si lahko daš le ti sam/a. Točno to MOČ povlečeš iz tega notranjega vzgiba nezadovoljstva. Prav to nezadovoljstvo te sili, da narediš nekaj drugače, ta želja po miru. Vendar navajen/a si drame in kaosa, ker si to gledal/a v otroštvu.

Prava ljubezen niso omejitve, ni nadzor, niso pričakovanja. Čista ljubezen je mir, spoštovanje, lahkotnost, vera in zaupanje. Ne moremo pričakovati, da bomo v partnerskem odnosu srečni, če je vse kar počnemo nadzor, pogojevanje in oblast. Za konec pa še zanimivost, ki jo večina ponavlja. Spremembo narediti ni lahko, potrebuješ ogromno volje, moči in energije. Se zavedaš, da vse to že imaš v sebi, saj trenutno prav ta tvoja energija odteka k partnerju, ko ga nadziraš, izprašuješ in omejuješ? Vse je energija, obrni jo sebi v prid in prični jo uporabljati zase, partnerju pa dovoli, da zadiha in s tem boš največ naredil/a zase in posledično za vajino zvezo, ki se bo čudežno popravila. ❤️

Verjamem.com © 2024