fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pridnost in pridna punčka

Koliko krat ste skozi otroštvo in odraščanje poslušali stavek kot je: »če boš pridna, ti do Dedek mraz prinesel darila; če boš bila pridna v šoli, boš imela dobro službo; ker si pridna, si napredovala itd.« Tudi sama imam otroka in sem na začetku uporabljala besedo »pridna«, saj nisem bila v zavedanju kaj lahko s to nedolžno besedo povzročim. Preden se lotim dolgega zapisa bi želela tudi sama razumeti, kaj beseda »PRIDna« pomeni. Iz kje izhaja ta beseda? Osebno me spominja, da nekomu delamo nekaj v prid, torej ugajamo. Če ne živimo po pravilih, ki so postavljena nismo pridni, in nismo del družbe, ne spadamo vanjo? Sama sem se in se še danes velikokrat tako počutim in verjamem, da tudi ti, ki bereš ta zapis. Preden začutiš v sebi upor, bi želela poudariti, da se tudi sama strinjam, da morajo pravila biti postavljena, saj bi v trenutni situaciji vladal kaos. Vendar, če si dovoliš začutiti bistvo teh vrstic ni smisel v pljuvanju sistema, saj to res ni moj namen!

Ne dolgo nazaj sem poslušala pogovor dveh punčk starih devet in deset let. Obe obiskujeta tečaj angleščine s tem, da je mlajša napredovala v višjo stopnjo. Punčka stara devet let je drugi prijateljici stari deset let rekla: »če bi bila pridna bi lahko bila z mano v skupini, jaz sem napredovala v višjo stopnjo, ker sem bila pridna.« Ne želim niti opisati izraza na obrazku starejše punčke in mojega občutka ob poslušanju le tega. Zanimivo, kako otroci pobirajo prepričanja od okolice in staršev. Pa naj v prvi vrsti poudarim, da starše punčke ne sodim, verjamem in vem, da vsak starš vzgaja svojega otroka po najboljših močeh, z največjo mero ljubezni, ki jo premore. Želim samo poudariti, kako zelo je pomembno, da otroku zadeve obrazložimo na pravi način in jim predvsem z zgledom pokažemo pravilno delovanje. Starejša punčka se trudi po svojih najboljših močeh in je mogoče to njej maksimum, ki ga daje od sebe, to ne pomeni, da ni pridna. Sama svojo punčko staro sedem let učim, da mora od sebe dati svoj maksimum, če ona čuti in ve, da je to največ kar lahko da, bo njej njena trojka pomenila zanjo pet (če dam primer ocene v šoli). Zame bo pa ona vedno dobrodošla in bo v mojih očeh vedno sprejeta, ne glede na ocene ali dosežke, ki ima ali bo imela. Saj je »sadež«, ki sva ga midva s partnerjem gojila. Otroci in ljudje smo si različni, vsak ima določene potenciale in talente, to še ne pomeni, da je nekdo bolj ali manj priden. Vzbujajte v otroku vrednote kot so sočutje, zaupanje, vera, poštenost, vztrajnost, predvsem pa jim poleg besede »pridna si bila, poudarite, pametna si, bistra, vedoželjna, pogumna idr.

Podobnih stavkov smo sami slušali v otroštvu našteto krat, verjetno se jih niti ne spomnimo, vendar so nam te majhne ranice ostale, saj je danes veliko oseb nesigurnih vase, ne poznajo svojih pravih želj, kaj šele, da bi imeli nek cilj. Velikokrat se zgodi, da živijo in delajo nekaj kar jih sploh ne veseli, vendar kam to vse vodi? Starš, ki ni zadovoljen in dela vsak dan nekaj kar ga ne veseli daje zgled otroku: »trpi in muči« bi rekli pri nas. Je to smisel? Je to tisto kar želimo za naše generacije? Iz kalupa je težko, tudi sama hodim po tej poti in moram reči, da se še vedno spotaknem in padem, vendar je prvi korak, ki svetujem ta, da se vprašate ali ste zadovoljni s svojim življenjem ali živite po svojih notranjih vzgibih? Dovolite, da otrok v vas stopi še kdaj na plan?

Skozi astrološko in osebno svetovanje velikokrat pridemo do bolečih resnic, ki jih potlačimo, da ne bi preveč bolelo, vendar vedno pokukajo ven skozi situacije in odnose, ki jih imamo vsakodnevno na spisku. Mimo tega se ne da, pa lahko še tako tlačimo in potiskamo pod preprogo. Resnico je težko slišati, saj veš, da se moraš z njo soočiti in nekaj spremeniti. Bodite pogumni (ne pridni 😉) in pričnite raziskovati po svojih globinah.

Verjamem.com © 2024