fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NAVADE

“Moj otrok nima navad in moj partner mi ne pomaga.”

Velikokrat slišim zgornja stavka in prejmem vprašanje, kako pomagati svojemu otroku ali pa opazujem vzorec, ki se ponavlja pri otrocih, ko opazujejo svoje starše. Otroke najraje primerjam s spužvami, ker vse posrkajo vase, hote ali nehote.

Starši velikokrat tožijo nad lastnimi otroki, da nimajo navad, da kričijo, se vedejo neprimerno, ne pospravljajo za seboj in še bi lahko naštevala. Kje to otroci vidijo? V starših, v okolici, v ljudeh, ki so jim zelo blizu. Če sami nikoli ne primete knjigo v roke, če sami nenehno jamrate nad življenjem, če s težkim izrazom ali srcem opravljate vsakodnevne izzive otrok to ponotranji in ob vsaki oviri popusti, jemlje učenje kot nekaj “brezveznega” in “neuporabnega”.

Pomembno je omeniti, da ima otrok dva starša, eden od vaju lahko opravi samo svojih 50%, drugo polovico opravi drugi starš. Istočasno pa je pomembno omeniti, da kazanje s prstom na partneja, ki ne opravlja svojih dolžnosti ni način, ki bo spremenil njegov sistem delovanja. S takim vedenjem preusmerjate fokus iz sebe na njega. Iščete napake, ki jih ima partner, da prezrete svoje. Delajte na sebi in svoji polovici dolžnosti.

Vem, vprašanje in komentar bo: “ampak, pol moram vse sam/a, to ni odnos. Kaj mi bo tak partner?” Možnosti na zgornji komentar sta dve:

  1. Ne delaj vse sama in drugi del prepusti partnerju, kateri bo naredil po svojih najboljših močeh in tako kot ON zna, ne tako kot TI želiš.
  2. Zapusti partnerski odnos, ker najslabše kar lahko počneš je to, da konstantno kritiziraš partnerja. Zakaj pljuvaš v lastno skledo? Odidi, če je tako za nič!

Težko je razumeti zgornje vrstice, ko so v nas jeza, žalost, razočaranje in obup. Potrebno je stopiti v nevtralno fazo zavedanja in pogledati iz perspektive ljubezni in sočutja, da vsak od nas počne po najboljših močeh in najbolje kot zna.

Na odnosu (kateremkoli) je potrebno graditi, pomemben je pogovor, iskanje kompromisov, potrpljenje in veliko veliko zavedanja.

Začnite verjeti vase, da zmorete spremeniti vaša prepričanja ter odprite svoje srce.

Verjamem.com © 2024