fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

KOMUNIKACIJA V POSLOVNEM SVETU

Se vam zdi, da tudi v poslovnem svetu primanjkuje komunikacija?

Tisti, ki me ne poznate, verjetno še ni zasledil, da sem pred nastopom svoje samostojne poti opravljala 15. let delo kot računovodkinja v različnih podjetjih, tako majhnih kot velikih. Sodelovala sem tudi z različnimi podjetji izven svojega delovnega časa in lahko povem, da mi je bilo več kot dovolj, da sem ugotovila, da tudi v poslovnem svetu primanjkuje med zaposlenimi, predvsem pa med vodstvom in zaposlenimi komunikacija.

Od nekdaj, lahko rečem že od malih nog rada opazujem ljudi, odnose in komunikacijo med njimi. Zanima me kakšna je »matematična« formula za uspeh, vendar uspeh ima lahko več dimenzij. V mislih imam uspeh za zdravo delovno okolje, zdravo poslovno komunikacijo, pristne odnose med vodstvom in zaposlenimi, ki se kasneje naprej prelije med sodelavce. Spoznala sem podjetnike in podjetnice, ki so imeli zanimive projekte, vendar ni vedno vsakemu uspel.

Opazovala sem tudi direktorje, ki so imeli za sabo vrhunsko ekipo, vendar tega niso znali izkoristiti. Ugotovila sem, da v poslovnem svetu primanjkuje zdrave komunikacije, ljudje je res ne znamo uporabljati. Večina direktorjev ali vodstvo je v svojem svetu in ne razume, predvsem pa ne pozna ljudi, ki so v njegovem podjetju, kar se mi zdi nesprejemljivo za razvoj zdravega podjetja.

Ravno v enem zadnjih podjetjih v katerem sem delala sem opazovala, kako ljudje hodijo v službo samo, da dobimo svojo plačo. Pridejo, oddelajo in grejo. Ljudje se naveličajo, nehajo se truditi, ko opazijo, da niso slišani. Dobri ljudje odhajajo iz podjetja katero nima srca. Nismo več v časih, ko smo samo hodili v službo, danes smo tam več kot s svojo družino in normalno je, da pričakujemo od podjetja nekaj več.

Več mislim v smislu, da nisi samo številka. Če temelji niso dobro postavljeni se bo tudi vrh prej ali slej sesul kot hišica iz kart. Moja mentaliteta za dober uspeh podjetja je ta, da mora biti v prvi vrsti direktor ali vodstvo zadovoljno in izpolnjeno, predvsem mora razumeti zakonitosti vesolja, mora poznati sebe, svoje delovanje in zakaj tako deluje. Niso uspeh podjetja milijoni, pomembno je pogledati noter, kako podjetje funkcionira.

Razumeti zakon privlačnosti in biti v vsakem danem trenutku zavesten je umetnost. Soditi in iskati krivce, zakaj je eden od delavcev nekaj naredil ali zakaj je odšel iz podjetja je najlažje. Vprašati se, zakaj se ti to dogaja ali biti zadovoljen, da si lahko spoznal osebo, v njo vložil znanje in si brez strahu, da bo zapustila podjetje in odšla drugam je vrlina, ki je žal ne premore vsak direktor.

Veliko raziskav je bilo tudi opravljenih, ki razkrivajo, da je slaba komunikacija lahko vzrok za večjo fluktuacijo v nekem podjetju. Zavedati se je potrebno, da je tudi v nas nekdo vlagal in smo s tem znanjem odšli dalje v novo podjetje. Strah hromi in ni čustvo, ki je dobrodošlo v odnosu do zaposlenega oziroma ni dobrodošlo nikjer. Ne želim pametovati, saj je najlažje soditi, težko si je nadeti čevlje nekoga drugega in se poskusiti poistovetiti s situacijo.

Moj namen je samo spregovoriti, da se pričnemo pogovarjati in govoriti o temu. Ljudje vedno bolj razvijamo svojo čustveno inteligenco, in nam varnost ne pomeni samo gola plača, ampak tudi odnos, ki ga ima sam direktor ali vodstvo do podjetja in nenazadnje do zaposlenih.

Želim si, da bi se vsi zavedali, kako pomembna je komunikacija, pogovori, predvsem pa razumevanje, da barka brez enega v verigi ne gre dalje. Če se ne okrepi najšibkejši člen bo veriga počila in se pretrgala. Naj pa še napišem, da je pomembno pozornost namenjati tudi najmočnejšemu členu, ki se lahko s časom tudi iztroši.

Preden se v tebi zgrmi plaz jeznih čustev in očitkov, premisli, kako sama komuniciraš sama do sebe, do bližnjih in ostalih, ki so v tvojem življenju? Ali se postaviš kdaj v vlogo svojega nadrejenega in se vprašaš, kako je tvojemu nadrejenemu? Kako on preživlja in ali so v njemu določeni emocionalni znaki, kot je zaskrbljenost, obupanost, občutek preobremenjenosti ipd.?

Verjamem.com © 2024